Södermanland: Vikingavägen, Haninge


-

-


I Haninge centrum har de fått fullkomligt vikingafnatt. Gatorna har namn efter asagudar och vikingar, och på Vikingavägen 26, utanför Tors Livs, står den här stenen.
Den är huggen av Jim Engström, och han får här själv berätta historien om stenen:

Jag hade alltid vart förtjust i den ornamentik och stenristningar som fanns under äldre tid och jag hade alltid velat försöka göra en egen sten. Jag träffade då Kalle Runristare som då visade mig hur man skulle göra och vad man skulle behöva för verktyg. Jag fick en sten av honom som jag testade att hugga lite på. Denna teststen står (eller stod) vid Gula Villan aldeles i slänten till tågspåret där även en annan sten som skulle bli mönstrad ligger.
När detta var färdigt ville jag göra nått lite större och jag hittade då en stor fyrkantig sten mellan Länna och Handen. Ett rykte sade att denna sten en gång i tiden hade tillhört grunden på Handens gamla station, men detta kan jag inte bekräfta mer än att det troligen är en grundsten till ett hus.
När den var huggen fick jag tillstånd att ställa den temporärt på en gräsmatta, men efter ett tag blev den nersparkad av skinheads, varför vet jag inte. Men för mig hade den spelat ut sin roll och jag bad kommunen om hjälp att flytta den. Jag sade att de fick göra vad de ville med den, de kunde kasta den eller använda den för att blockera trafik om de ville.
Men någon månad senare fick jag mig en liten överraskning. Kommunen hade flyttat stenen, men de hade inte kastat den utan ställt den vid ingången till Tors Livs på Vikingavägen. Varför vet jag inte, och vem som tog beslutet är ännu en gåta.

N 59,170587
E 18,14510

Ristare: Jim Engström

Foto © Christer Hamp 2005-04-01

Tillbaka till listan